Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Do misy wsypujemy płatki owsiane, jaglane i siemię lniane. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Do dużej misy wsypujemy mąki, aktywny zakwas, sól, namoczone płatki i bakalie. Dodajemy jajko. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 4 minuty.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy ją na blasze wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy pestkami. Pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej