Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, mąkę, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
2. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu ok. 7 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i podsmażamy jeszcze 3 minut. Studzimy, mieszamy z fetą.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią, aby je odgazować i cienko wałkujemy (na blacie oprószonym mąką) na duży prostokąt o jednym boku wyraźnie dłuższym.
formowanie
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 8 pasków, na każdy z nich wykładamy farsz.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Każdy pasek przecinamy nożem na pół i zaplatamy jak warkoczyk. Tak przygotowane paluchy układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Paluchy pieczemy przez 15-17 minut, do momentu aż staną się rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min