Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do misy i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 12 części. Z każdej z nich formujemy długiego palucha. Szparagom odcinamy twarde końcówki.
formowanie
formowanie
4. Szparagi obwijamy w szynkę i wtapiamy je w uformowane paluchy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane paluchy zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paluchy pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut, aż staną się rumiane.
Smakowita
Upieczone paluchy studzimy. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min