Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy masło i topimy. Wlewamy letnie mleko do suchych składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut)
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. W tym czasie każdą łodygę rabarbaru dzielimy na dwie części, delikatnie je obieramy i obsypujemy cukrem. Składniki kruszonki ze sobą łączymy ucierając ciasto na okruchy i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. Każdą z nich cienko wałkujemy, na środku kładziemy po kawałku rabarbaru, zawijamy od góry i dołu, oraz od boku jak roladę (jak na zdjęciu).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane paluchy kładziemy w odstępach na blasze, posypujemy kruszonką i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Paluchy pieczemy przez 17-20 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 20 min