Przyszedł czas na drugi rabarbarowy przepis w tym sezonie. Po przepisie na pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rabarbarem i rozmarynem, postanowiłam, że potraktuję go tym razem bardziej klasycznie.
Moim wspomnieniem z czasów dzieciństwa była drożdżówka z rabarbarem i dużą ilością kruszonki. Zainspirowana dawnymi smakami zdecydowałam, że przygotuję ją w trochę innej formie.
Kawałki łodyg rabarbaru otuliłam w ciasto drożdżowe, a ich wierzch posypałam tradycyjną kruszonką. Wyszło z tego rumiane, słodko-kwaśne paluchy 🙂
Zrobiłam, pyszne! Pięć gwiazdek za mało!
Super!
Nie udało mi się kupić suszonych drożdży. Chce je zastąpić zwykłymi – ile trzeba gram?
Dałabym 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Trzeba z nich oczywiście zrobić jeszcze zaczyn.