Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy, zalewamy 4 łyżkami letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż staną się aktywne. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy osobno na oprószonym mąką blacie. Formujemy cienkie koło, które dzielimy nożem na 8 trójkątów.
formowanie
formowanie
4. Trójkąty zwijamy od podstawy ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Uformowane rogaliki kładziemy w odstępach na blasze i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Rogaliki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane, studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min