Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżeczce oliwy lub oleju. Po kilku minutach podsmażania przyprawiamy majerankiem, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy 60 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy podsmażone pieczarki oraz sól. Wlewamy zaczyn drożdżowy i powoli wlewając 200 ml letniej wody, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy ją w misie i przykrywamy na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i formujemy 6 bułeczek, kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż będą z wierzchu rumiane. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej