Odrywane chleby cieszą się chyba sporą sympatią czytelników i ja również lubię je piec. Świeżo upieczony i krótko ostudzony chleb, który można odrywać kawałek po kawałeczku to poezja. A do tego pomiędzy jego kromkami znajduje się smakowity farsz. Latem to może wersja piknikowa lub na słodko z jagodami, zimą z kapustą i grzybami zamiast pasztecików. Ze wszystkich wersji chyba największym zainteresowaniem cieszy się wersja ze szpinakiem. Wzbogacam go czasem o kozi ser i żurawinę. Tym razem również wybrałam szpinak, chociaż w wersji podstawowej, a zmiany wprowadziłam w recepturze na ciasto. Zamiast drożdży sięgnęłam po aktywny zakwas i tak powstała wersja na zakwasie odrywanego chleba. Odrywany chleb na zakwasie ze szpinakiemOdrywany chleb na zakwasie ze szpinakiemOdrywany chleb na zakwasie ze szpinakiemOdrywany chleb na zakwasie ze szpinakiemOdrywany chleb na zakwasie ze szpinakiemOdrywany chleb na zakwasie ze szpinakiem
Odrywany chleb na zakwasie ze szpinakiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650 + 50 g mąki do podsypania
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 230 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • Nadzienie:
  • Farsz szpinakowy:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18% lub śmietanki kremówki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanej papryczki chilli
  • sól, pieprz
Instrukcja
  1. Ciasto:
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Ciasto będzie elastyczne, ale trochę luźne. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 3 godziny.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i podsypujemy mąką krótko zagniatając, aby ciasto się nie lepiło. Wałkujemy cienko na duży prostokąt.
  4. Na środku wykładamy szpinakowy farsz i zostawiamy "ramki" puste. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich zginamy na pół. Układamy je ciasto w formie keksówce wyłożonej pergaminem (10x24cm). Przykrywamy ściereczką na godzinę.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb skrapiamy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika.
  6. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 25-30 minut.
  7. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
  8. Nadzienie:
  9. Szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi.
  10. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chilli i przyprawy. Dodajemy również śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz studzimy.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen