Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Ciasto będzie elastyczne, ale trochę luźne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 3 godziny.
przygotowywanie nadzienia
przygotowywanie nadzienia
3. Szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chilli i przyprawy. Dodajemy również śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz studzimy.
formowanie
formowanie
4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i podsypujemy mąką krótko zagniatając, aby ciasto się nie lepiło. Wałkujemy cienko na duży prostokąt. Na środku wykładamy szpinakowy farsz i zostawiamy \"ramki\" puste. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich zginamy na pół. Układamy je ciasto w formie keksówce wyłożonej pergaminem (10x24cm).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Przykrywamy ściereczką na godzinę.
pieczenie
pieczenie
6. Przykrywamy ściereczką na godzinę.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 55 min
Czas wyrastania: 4 godz 15 min
Czas wypieku: 40 min