Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem łączymy składniki zaczynu, krótko mieszamy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 8-12 godzin (na noc).
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
2. Następnego dnia zaczynamy od karmelizowania jabłka. Myjemy je i kroimy w kosteczkę (nie obierałam), wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem.Czubkiem ostrego noża nacinamy wanilię, wydobywamy ziarenka i dodajemy je razem z laską do jabłek. Po minucie dodajemy. Całość smażymy 3-4 minuty,następnie dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze chwilę. Jabłka studzimy.
wyrabianie
7 min
wyrabianie
3. W misie umieszczamy wszystkie suche składniki. Letnią wodę łączymy z cydrem i stopniowo wlewamy do misy, wyrabiając ciasto mikserem. Po ok. 5 minutach dodajemy karmelizowane jabłko i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty, aż składniki się dobrze połączą.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto przekładamy do nowej misy oprószonej mąką (lub zostawiamy w tej, w której było wyrabiane), przykrywamy ściereczką i stawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je jak kopertę i znów przekładamy do misy. Przykrywamy na kolejną godzinę.
trzecie wyrastanie
90 min
trzecie wyrastanie
5. Po dwóch godzinach formujemy z ciasta bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka, wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką. Przykrywamy ściereczką na 1-1,5 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 230 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto według uznania nacinamy i wstawiamy do pieca. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 220 stopni. Pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Aciri 23 września 2014 o 19:32

    Też mnie kusiło żeby nie dodać drożdży:) Bardzo ładny chlebek.

  • alucha 22 września 2014 o 20:33

    Bardzo fajny pomysł na zamiennik suszonych jabłek. 🙂 A kromki piękne 🙂
    Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

  • Łucja 21 września 2014 o 22:57

    Piękny bochen!! Dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Żabka 21 września 2014 o 12:47

    Bardzo ciekawy pomysł z tym karmelizowanym jabłkiem. Musiał wyjść słodziutki i przepyszny. Dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Ela 20 września 2014 o 17:01

    Karmelizowane jabłka to bardzo ciekawa zamiana, w sumie może nawet smaczniejsza? pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne wrześniowe pieczenie

  • Małgosia z akacjowegobloga 19 września 2014 o 18:03

    Piękny chleb, karmelizowane jabłka musiały świetnie smakować , pozdrawiam serdecznie

  • Kulinarne przygody Gatity 19 września 2014 o 12:43

    Piękny i smakowity.
    Karmelizowanie jabłka… na to nie wpadłam, a szkoda 🙂
    Dziękuję za wspólny czas 🙂

  • Malarka 18 września 2014 o 16:55

    Tosiu, fajna wersja z karmelizowanymi jablkami! Chlebek wyglada bardzo kuszaco! Dziekuje za wspolne pieczenie i pozdrawiam 🙂

  • Jolanta Szyndlarewicz 18 września 2014 o 11:20

    Karmelizowane jabłka …. oj to musial być pyszny chlebuś:) … ale i z suszonymi polecam:). dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam

  • Konwalie w kuchni 18 września 2014 o 10:07

    Baaaardzo jestem ciekawa Twojej wersji z karmelizowanymi jabłkami o waniliowym aromacie:)
    Ależ on musiał pachnieć!

  • Kamila 17 września 2014 o 23:15

    Takie karmelizowane jabłka w chlebie muszą być pyszne. Dziękuję za wspólne wrześniowe chwile!

  • Łukasz 17 września 2014 o 21:26

    Tak wspaniale wygląda, że aż musiałem pobiec zrobić sobie kanapkę! 😀 Niestety nie z aż tak wspaniałego bochenka 🙁

  • margot 17 września 2014 o 20:35

    Bardzo ciekawa ta wersja z karmelizowanym jabłkiem , chętnie bym takiej posmakowała
    Bardzo apetyczny bochen
    Dziękuję za wspólne pieczenie

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej