Nocny chleb pszenno-żytni
Nocny chleb pszenno-żytni urośnie, kiedy domowi piekarze i piekarki będą słodko spać i śnić o mocnych zakwasach, puszystych mąkach i chrupiących skórkach od chleba. To senne marzenia, ale przepis prawdziwy.
Nocne wypieki to ciekawa formuła pieczenia chleba. Po nocnych bułeczkach pszennych i po przepisie na pszenny chleb nocny, nabrałam ochoty na kolejny wypiek wykorzystujący tę metodę. Jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie świeżego pieczywa dla domowników. Dzięki temu możecie ich obudzić z rana kusząc zapachem upieczonego chleba pszenno-żytniego. A jeśli ten nocny chleb zostanie szybko zjedzony, to szybko weźcie sie na uniwersalny chleb pszenny z tego przepisu.
Chleb nocny na drożdżach
Drożdże są ważnym składnikiem nocnego chleba pszenno-żytniego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Więcej przepisów na chleby nocne
Jeśli lubicie ten sposób przygotowywania pieczywa, to upieczcie jeszcze nocny chleb ze szparagami. Polecam też nocny chleb okrągły.
Pytania o pieczenie chleba w domu
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe nocne wypieki 🙂