Chleb zupełnie jak człowiek- ma swój rytm. Kiedy my smacznie śpimy, on nie próżnuje. Pracuje nad swoją wielkością, powoli wyrastając na niewielkiej ilości drożdży, którymi nakarmiliśmy go przed snem. To lubię w bochenkach najbardziej. I tę niespodziankę, z którą budzimy się lecąc do kuchni i sprawdzając, czy wszystko wyszło jak należy. Nie ukrywam, że każdego dnia mam naprawdę spory problem, żeby wstać wcześnie rano. Nie znoszę konieczności podniesienia się z ciepłego łóżka i brutalnego rozpoczęcia dnia. Nieco inaczej jest właśnie wtedy, gdy w perspektywie mam sprawdzenie, co tam u mojego bochenka. Budzi mnie lekka ekscytacja, z przyjemnością wstaję, sprawdzam i nastawiam piekarnik, aby jeszcze przed wyjściem dom wypełnił piękny, chlebowy zapach.

chleb z rodzynkami

A najlepsze jest w tym to, że nie wymaga to praktycznie żadnych nakładów pracy. Chleb wszystko robi za nas, a nam pozostaje czekać, a później spożywać go z wielką radością, że niespecjalnie się natrudziliśmy. Efekty zwykle również zachwycają. Jeśli nie robiliście jeszcze takiego chleba, spróbujcie koniecznie. Bo aż szkoda nie spróbować!
Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek
  • 275 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Zagnieć ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą masę.
  2. Uformuj z masy kulę.
  3. Wyłóż miskę papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, przykryj miskę folią aluminiową i zostaw na noc (na ok. 6-8 godzin) w ciepłym miejscu.
  4. Rano rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Przełóż delikatnie ciasto na blachę do pieczenia i piecz ok. 25 minut aż chleb zbrązowieje.
  6. Wystudź go przed jedzeniem.
  7. Chleb posmaruj Smakowitą z masłem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen