Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Wszystkie składniki na nocny chleb oliwski wymieszać, a następnie wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 minut na blat.
wyrastanie
560 min
wyrastanie
2. Ciasto na chleb oliwski przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej oliwą i oprószonej bułką tartą. Formę szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin (na noc).
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Rano wyjmujemy formę z chlebem z lodówki. Jednocześnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie skrapiamy oliwą i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
smakowanie
smakowanie
4. Kroimy dopiero wystudzony nocny chleb oliwski.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej