Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy lub wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut. Gdy będzie elastyczne zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą.
wyrabianie
wyrabianie
2. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na stolnicę, odsypujemy mąką i chwilę zagniatamy. Dzielimy na 6 części. Z każdej z nich odrywamy kawałek ciasta z którego lepimy kulkę, a z reszty formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze. Na wierzchu każdej bułeczki umieszczamy kuleczkę, tworząc \"czapeczkę\". Bułeczki przykrywamy ściereczką, zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopi. Miseczki chlebowe pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy. Następnie wierzch bułeczek ścinamy i wydrążamy środek, uzyskując miseczki chlebowe z \"pokrywką\".
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 52 min
Czas wyrastania: 1 godz 35 min
Czas wypieku: 17 min