Nazwa miseczki chlebowe na pierwszy rzut oka może się kojarzyć z żurkiem podawanym chlebie. Rzeczywiście, to znana forma podawania staropolskiej zupy. Przepis na taki chleb, podawała Wam już kiedyś Śliwka (tutaj).

Ale miseczki chlebowe mają o wiele większy potencjał, a można w nich podawać różnego rodzaju zupy. I nie tylko zupy.

Wystarczy upiec bułeczki/chlebki, wydrążyć z nich środki i wypełnić je np. sałatką, czy pastą. Tak podana przekąska na imprezie, na pewno zachwyci wielu gości.

Ja dziś podałam w nich na próbę czosnkowy szpinak w śmietanie z fetą, ale już teraz planuję oczami wyobraźni inne kombinacje smakowe. Może następnym razem w miseczkach znajdzie się bigos, albo sałatka jarzynowa na Wielkanoc :)

miseczki chlebowemiseczki chlebowemiseczki chlebowe

Miseczki chlebowe
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 170 ml letniej wody
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy lub wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.
  2. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut. Gdy będzie elastyczne zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na stolnicę, odsypujemy mąką i chwilę zagniatamy. Dzielimy na 6 części. Z każdej z nich odrywamy kawałek ciasta z którego lepimy kulkę, a z reszty formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze. Na wierzchu każdej bułeczki umieszczamy kuleczkę, tworząc "czapeczkę". Bułeczki przykrywamy ściereczką, zostawiamy w cieple na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopi. Miseczki chlebowe pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy.
  5. Następnie wierzch bułeczek ścinamy i wydrążamy środek, uzyskując miseczki chlebowe z "pokrywką".
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen