Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz jajka. Zagniataj aż zmienią się w jednolitą, elastyczną masę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, pod przykryciem materiałowej szmatki przez ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 8 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkową porcją sezamu. Piecz ok. 15-20 minut aż bułeczki zbrązowieją. Daj im nieco ostygnąć przed jedzeniem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej