Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wszystkie składniki oprócz mleka i rabarbaru umieszczamy w misie. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 1,5 h.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Rabarbar kroimy w kostkę i mieszamy z łyżką cukru (można dać więcej). Każdą część rozpłaszczamy, na środku umieszczamy rabarbar i zbieramy boki ciasta ku środkowi formując bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki pieczemy metodą góra-dół w 190 stopniach przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min