Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, tartą marchewkę, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko sok marchewkowy. Dodajemy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej