Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, tartą marchewkę, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko sok marchewkowy. Dodajemy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min