Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Banany rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, rozgniecione banany, szczyptę soli. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto przed 5 minut, aż będzie elastyczne (może się przy tym lekko kleić). Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy dwa rulony i wycinamy paseczki, z których formujemy kulki podobnej wielkości (ok. 40 sztuk).
formowanie
formowanie
4. W rondlu topimy masło, dodajemy cukier i cynamon. Formę z kominem (do babki) smarujemy masłem. Każdą kulkę zamaczamy w cynamonowym maśle, a następnie układamy ciasno w formie.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowaną formę zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Chlebek pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, metodą góra-dół. Formę z upieczonym chlebkiem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na tacę lub talerz, studzimy.
Smakowita
Upieczony chleb studzimy. Serwujemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min