Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy puree z kukurydzy, sól i oliwę. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy ciasto krótko ręką do połączenia składników.
formowanie
formowanie
2. Elastyczną kulę z ciasta kładziemy na blacie, podsypujemy mąką i wałkujemy na okrągły placek grubości 0,5 cm.
formowanie
formowanie
3. Koło dzielimy na 8 części (trójkątów), każdy z nich delikatnie rozciągamy i układamy na blasze wyłożonej pergaminem,
pieczenie
pieczenie
4. Blachę w podpłomykami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
Smakowita
Upieczone chlebki podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 20 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 15 min