Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem 4 minuty. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2-3 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na 40 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto składamy i przekładamy do formy keksówki (12x24cm) wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem. Przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min