Czasem urok tkwi w prostocie, dlatego zamiast eksperymentować z sezonowymi wypiekami, postawiłam na klasykę. Wymarzył mi się idealny, domowy chleb tostowy. Wysoki i delikatny chleb o rumianej skórce. Fantastyczny jako baza do kanapek, ale także do zapiekania i smażenia tostów. Z wierzchu posypałam go kryształkami soli himalajskiej, ale możecie z tej opcji zrezygnować. Jeśli chcecie bardziej słodkawy chleb to proponuję do ciasta dodać trochę cukru. Klasyczny chleb tostowyKlasyczny chleb tostowyKlasyczny chleb tostowy
Klasyczny chleb tostowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 600 g mąki pszennej typ 650 lub 550
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • 50 g zimnego masła
  • 350 ml mleka lub wody
  • Łyżeczka soli
  • Wierzch:
  • białko
  • kryształki soli himalajskiej
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem 4 minuty.
  2. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2-3 minut.
  3. Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na 40 minut.
  4. Po tym czasie ciasto składamy i przekładamy do formy keksówki (12x24cm) wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem. Przykrywamy na 40 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i posypujemy solą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  6. Chleb pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen