Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy posiekany drobno koperek, sól, drożdże i cukier. W rondelku podgrzewamy bardzo krótko kefir, w taki sposób, aby był letni. Uważamy przy tym, aby kefir się nie zwarzył i by nie powstały grudki. Powoli wlewamy do suchych składników letni kefir na przemian z oliwą i zaczynamy wyrabiać. Ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem minimum 5 minut. Powinno po tym czasie osiągnąć formę elastycznej kuli, jeśli tak nie jest, podsypujemy mąką lub dodajemy więcej kefiru.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ją folią spożywczą z wierzchu i zostawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę w taki sposób, by leżała złączeniem ku dołowi. Przyszłe kajzerki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem na krzyż i skosy. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ich wierzch się zarumieni. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone kajzerki studzimy i podajemy ze Smakowitą.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 25 min
Czas wypieku: 15 min