Nareszcie nastała długo wyczekiwana zielona pora roku! Wiosnę postanowiłam przywitać odpowiednio, piekąc bułeczki.

Wykorzystałam do tego recepturę podobną do kajzerek, jednak zmieniłam etap ich formowania. Zamiast tradycyjnie okrągłych bułeczek z charakterystycznym nacięciem, uformowałam z ciasta małe kuleczki. Z nich powstały płatki, a po upieczeniu puszyste kwiatki.

Przepis oczywiście można wykorzystać po swojemu i upiec z zaproponowanego ciasta bułki o innym kształcie :)

kajzerki kwiatkikajzerki kwiatki

Przepis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej przez Wisłę.

1

Kajzerki kwiatki
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 210 ml letniej wody
  • 2 łyżki topionego masła lub oliwy
  • jajko
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wbijamy jajko dodajemy topione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając stopniowo letnią wodę. ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę i 20 minut w ciepłym miejscu.
  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek i dzielimy na kolejnych 6 części z którym formujemy kuleczki. Z kuleczek lepimy bułeczki w kształcie kwiatków, umieszczając jedną kulkę na środku i 5 na około, które zostaną płatkami. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut.
  3. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z łyżeczką mleka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
  4. Upieczone bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen