Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wbijamy jajko dodajemy topione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając stopniowo letnią wodę. ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę i 20 minut w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek i dzielimy na kolejnych 6 części z którym formujemy kuleczki. Z kuleczek lepimy bułeczki w kształcie kwiatków, umieszczając jedną kulkę na środku i 5 na około, które zostaną płatkami.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z łyżeczką mleka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min