Czy marzycie czasem rano o rumianych i chrupiących grzankach z własnoręcznie upieczonego chleba? :) Napompowany i zapakowany w folię chleb tostowy to przeszłość! Udało mi się opracować przepis na chleb tostowy na zakwasie. Dzięki dodatkom w postaci jogurtu i jajka oraz częstemu zagniataniu ciasta w trakcie wyrastania, wyszedł lekki i delikatny. A jego miąższ jest niezwykle sprężysty, dzięki czemu z chleba wychodzą cudowne grzanki.

jogurtowy chleb tostowy na zakwasiejogurtowy chleb tostowy na zakwasie

Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 150 g aktywnego, dokarmionego zakwasu
  • 500 g mąki typ 650
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml letniej wody
  • jajko
  • łyżka masła (można pominąć)
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę łączymy z jajkiem, zakwasem, jogurtem, masłem i solą.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę. Po tym czasie składamy ciasto lub wyrabiamy mikserem z hakiem przez minutę. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
  3. Znów ciasto składamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie formę (11x24 cm) smarujemy masłem lub oliwą, posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem i przekładamy do środka. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
  5. Studzimy na kuchennej kratce. Kroimy i serwujemy ze Smakowitą de Luxe.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen