Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę łączymy z jajkiem, zakwasem, jogurtem, masłem i solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie na godzinę. Po tym czasie składamy ciasto lub wyrabiamy mikserem z hakiem przez minutę. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Znów ciasto składamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie formę (11x24 cm) smarujemy masłem lub oliwą, posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem i przekładamy do środka. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce. Kroimy i serwujemy ze Smakowitą de Luxe
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min