Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pieczarki siekamy w półplastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na oliwie lub maśle przez kilka minut (doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku). Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, podsmażone pieczarki, jogurt i pestki dyni. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek. Wkładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Koszyk odwracamy dzień do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Chleb możemy dodatkowo naciąć ostrym nożem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, następnie w 190 stopniach przez 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą maślany smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 35 min