Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jogurt, cukier, drożdże, cynamon i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5-6 minut
wyrastanie
wyrastanie
2. Po tym czasie ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je w kostkę (ja nie obierałam). Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Podsmażamy 3 minuty, następnie dodajemy miód i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż jabłka się skarmelizują. Masę studzimy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy i przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
5. Po tym czasie, na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie spodem szklanki. Na środek wykładamy nadzienie, a boki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
pieczenie
pieczenie
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min