Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Pomieszaj. Zalej rodzynki wrzątkiem, odłóż na kilka minut i odcedź. Odstaw do ostygnięcia. Do miski dodaj masło, jajko i lekko wystudzone rodzynki. Powoli zacznij dodawać mleko, następnie herbatę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego czasu przez dodatkowe 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Włóż ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową ściereczką. Odstaw do ciepłego miejsca jeszcze na 45 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu drugiego wyrastania, włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej