Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i topione masło. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Elastycznie ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.

formowanie
2 min
formowanie

3. Po tym czasie dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki maślane.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

4. Układamy je w odstępach na blasze i zostawiamy na 40 minut pod przykryciem.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Bułeczki maślane smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, idealne bułeczki maślane studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej