Aahhh, nie ma to jak pyszne i delikatne bułeczki maślane. Udało mi się opracować przepis na bułeczki idealne, możecie je upiec z takich samych proporcji z mąki pszennej, jak i orkiszowej jasnej. Wybór należy także do was czym je posypiecie z wierzchu, można pójść w ziołowe klimaty, ziarenka, albo na słodko. Bułki te będą fantastyczne na śniadanie, ale także jako bułki do burgerów. Coś czuję, że polubicie ten przepis :) Idealne bułeczki maślaneIdealne bułeczki maślaneIdealne bułeczki maślaneIdealne bułeczki maślaneIdealne bułeczki maślane
Idealne bułeczki maślane
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub orkiszowej typ 700
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 80 g topionego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Łyżeczka soli
  • 280 ml letniego mleka
  • Wierzch:
  • Białko
  • Dodatki:
  • Mak, sezam, przyprawy
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i topione masło. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut.
  2. Elastycznie ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.
  3. Po tym czasie dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
  4. Układamy je w odstępach na blasze i zostawiamy na 40 minut pod przykryciem.
  5. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen