Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i topione masło. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastycznie ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Układamy je w odstępach na blasze i zostawiamy na 40 minut pod przykryciem.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 15 min