Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem, aby płyn był letni. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy placek, który rozciągamy. Jego boki zaginamy do środku (formując \\\"miseczkę-łódeczkę\\\"), a końce zlepiamy. Wnętrze chlebowych \\\"łódeczek\\\" wypełniamy serami. Wyrównujemy wierzch.
pieczenie
pieczenie
4. Chaczapuri wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut. Otwieramy piekarnik, roztopiony ser w chlebkach odgarniamy widelcem, a do środka wbijamy po jajku (lub samym żółtku). Chlebki zapiekamy jeszcze ok. 5 minut, aż jajko się zetnie. Podajemy na ciepło.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 35 min
Czas wyrastania: 1 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min