Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wsypujemy mąkę do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy i przekładamy do żaroodpornej formy skropionej oliwą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Focaccię z wierzchu dekorujemy oczyszczoną botwinką i serem feta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, następnie 15 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Upieczoną focaccię studzimy, podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 25 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 25 min