Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Możesz też dodać łyżeczkę rozmarynu, będzie dobrze pasował. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami lub maszyną z końcówką do zagniatania. Zagniataj i dolewaj aż uzyskasz jednolitą, przypominającą ciepłą plastelinę (ale nie przyklejającą się do rąk) konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i umieść je w prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) brytfance. Przykryj brytfankę materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Palcami, delikatnie, zrób w focacci charakterystyczne dziurki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej