Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć z nich jednolite, elastyczne ciasto. Zagniataj ciasto kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostaw ciasto w przykrytej materiałową szmatką misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej brytfanki. Uklep ciasto w formie i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed wsadzeniem do piekarnika zrób w cieście charakterystyczne dziurki palcem. Piecz ok. 15 minut aż focaccia lekko zbrązowieje.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 2 godz 15 min