Przepis

wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Dosyć luźne, ale przy tym elastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (12x24cm). Wierzch ciasta wyrównujemy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 4 godziny.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zakwas wlewamy do misy, dodajemy puree z dyni, topione masło i sól. Wsypujemy mąkę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4-5 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej