Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem mieszamy ze sobą składniki zaczynu. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 8-12 godzin w ciepłym miejscu.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni, kurkumę, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Blat oprószamy mąką (30 g), przekładamy wyrośnięte ciasto i chwilę wyrabiamy, aby ciasto nie było klejące. Formujemy podłużną bagietkę i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki obkładamy zrolowaną ściereczką, aby bagietka się nie rozrosła na boki. Przykrywamy całość i stawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy bagietkę przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 14 godz
Czas wyrastania: 13 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min