Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem mieszamy ze sobą składniki zaczynu. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 8-12 godzin w ciepłym miejscu.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Następnego dnia łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni, kurkumę, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Blat oprószamy mąką (30 g), przekładamy wyrośnięte ciasto i chwilę wyrabiamy, aby ciasto nie było klejące. Formujemy podłużną bagietkę i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki obkładamy zrolowaną ściereczką, aby bagietka się nie rozrosła na boki. Przykrywamy całość i stawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy bagietkę przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia (Polaca Mala) 1 listopada 2015 o 21:40

    Serwus! W ciągu kilku ostatnich dni wracałam do tego przepisu nieskończoną ilość razy. Właśnie zamierzam zabrać się do przygotowania poolish’u. Mam jednak wątpliwość: czy pominięcie kawałków pieczonej dyni zaburzy proporcje pozostałych składników? Pozdrawiam

    • Tosia 2 listopada 2015 o 11:34

      Serwus, hello!
      Można pominąć kawałki dyni, nie wpłynie to jakoś specjalnie na zmiany w proporjach ciasta, więc już bym nie kombinowała w takiej sytuacji, tylko dodała sam mus 🙂

      • Kasia (Polaca Mala) 2 listopada 2015 o 15:44

        Hej! Hej! Tak też zrobiłam, jeszcze zanim przeczytałam komentarz. Nie dodałam też kurkumy, bo luby nie lubi ^^. Są za to tymianek i posiekane orzechy! AM AM! Wyszły mi dwie spore bagietki. Pycha :)! Dzięki za super przepis i za odpowiedź!

  • Kasia 26 września 2014 o 10:04

    Super strona! Mieszkam w Australii i eksperymentuje ostatnio z piec zeniem chlebow, poniewaz te tutaj są niesamowicie drogie, niesmaczne i niezdrowe… Moje pytanie brzmi, czy mogę mąkąę pszenna w tym przepisie zastąpic peln oziarnistą bądź mąkami bezgutenowymi? Pozdrawiam

    • Tosia 26 września 2014 o 11:03

      Cieszę się, że strona się podoba 🙂
      W tym przepisie na pewno można wykorzystać mąkę pełnoziarnistą, ale zostawiłabym chociaż 50-100 g mąki pszennej, będzie łatwiej formować bagietkę, bo z samej mąki pełnoziarnistej może być problem. W piekarniach też się zawsze dodaje mąkę pszenną do żytnich, razowych i pełnoziarnistych wypieków, bo nadaje wypiekom sprężystości.
      Nie wiem natomiast jakby to było z mąką bezglutenową w tym przepisie, raczej bym nie modyfikowała w ten sposób. Mamy kilka bezglutenowych przepisów już na blogu: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej