Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, sól, aktywny zakwas, pokrojone drobno śliwki, posiekaną czekoladę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny. Przez pierwszą godzinę zagniatamy je przez 10 sekund co 10 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy, zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę za stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch nacinamy i dekorujemy połówkami śliwek. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy góra-dół i pieczemy jeszcze 28 minut.
Smakowita
Upieczony chleb serwujemy z
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 38 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 38 min