Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, sól, aktywny zakwas, pokrojone drobno śliwki, posiekaną czekoladę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny. Przez pierwszą godzinę zagniatamy je przez 10 sekund co 10 minut.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy, zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
38 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę za stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch nacinamy i dekorujemy połówkami śliwek. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy góra-dół i pieczemy jeszcze 28 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej