Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1.Połamaną czekoladę rzucamy do miseczki, ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, topioną czekoladę, olej kokosowy/masło, rozbełtane jajko i cukier. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 7 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na czekoladową chałkę zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
4 min
formowanie
3. Ciasto na chałkę czekoladową przekładamy na blat i dzielimy na 3 lub 4 części. Robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocz.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Chałkę czekoladową kładziemy na pergaminie na blaszce i zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Upieczoną chałkę czekoladową studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej