Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Mąkę łączymy z suszonymi drożdżami i letnią wodą. Mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc (Ok. 8-10 godzin)
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Następnego dnia nad rondlem z gotująca się wodą umieszczamy miskę z połamaną czekoladą i topimy ją w kąpieli wodnej, studzimy.
mieszanie składników
mieszanie składników
3. Wsypujemy do misy mąkę, sól, drożdże, przygotowany wcześniej zaczyn poolish, topioną czekoladę oraz letnią wodę.
wyrabianie
wyrabianie
4. Całość wyrabiamy mikserem przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy marcepan pokrojony na kawałki i jeszcze raz miksujemy. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
5. Przekładamy ciasto do misy, przykrywamy folią lub ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy podłużne bagietki. Układamy je między fałdami ściereczek (widoczne na zdjęciu). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
pieczenie
pieczenie
7. Wyrośnięte bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni przez ok. 20-25 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 11 godz 25 min
Czas wyrastania: 11 godz
Czas wypieku: 25 min