Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki zagnieć elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zagniataj kilka minut w misce, a następnie przykryj miskę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
formowanie
formowanie
3. Przed upływem wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 6 równych części i z każdej z nich uformuj rękami, rozciągając ciasto, nieregularne placuszki.
pieczenie
pieczenie
4. Ułóż placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika na ok. 7 minut, aż lekko zbrązowieją. Spożywaj jeszcze ciepłe.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 10 min