Puszysty w dotyku, kukurydziany smak i zapach imbirowy. Taki jest chlebek kukurydziany z dodatkiem świeżo startego imbiru.

Propozycja ta powstała z myślą o zabieganych i wszystkich osób, które stawiają pierwsze kroki w pieczeniu domowego chleba. Często, tego typu wypieki z mąką kukurydzianą nazywane są chlebkami. Jest to sprawa względna, ponieważ dla wielu osób chlebek ten będzie bardziej ciastem niż chlebem. Wynika to z faktu, że nie wypieka się go używając drożdży spożywczych, czy zakwasu. Środkiem spulchniającym jest tu proszek do pieczenia, dzięki któremu ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Dzieje się to gdy znajduje się w piekarniku.

Chlebek kukurydziany piekłam w prostokątnej formie i pokroiłam go na kwadraty, ale możecie śmiało zdecydować się na okrągłą formę. Moim zdaniem jest to bardziej chleb niż ciasto, co utwierdziło mnie w przekonaniu, gdy żółte kwadraciki pokroiłam wzdłuż na pół, traktując je jako pieczywo do kanapek.

Kukurydziany smak świetnie komponuje się np. z żółtym serem, ale równie dobrze będzie smakować np. z ulubioną konfiturą. Dlatego możecie go jeść na wiele sposobów :)

chleb kukurydziany

Chlebek kukurydziany z imbirem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
Instrukcja
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy. Mieszamy z mlekiem, które wlewamy do rozbełtanych jajek.
  2. Mąki przesiewamy do misy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy ze sobą chwilę ciasto, jedynie do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy świeżo starty imbir.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną ciasta. Wykładamy do formy ciasto na chlebek, wyrównujemy wierzch wilgotną dłonią lub łyżką.
  4. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia wbijamy patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Jeśli tak, to wyciągamy chleb z piekarnika. W przypadku kiedy patyczek jest oblepiony ciastem, dopiekamy go jeszcze kilka minut.
  5. Upieczony, lekko zarumieniony chlebek wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kuchenną kratkę.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen