Dzisiaj rano, na naszym facebookowym profilu zapowiedziałam przepis na chleb z królową wśród kasz, czyli kaszą jaglaną. O jej podstawowych i cudownych właściwościach pisałam już przy okazji tego przepisu, dlatego nie chciałabym się powtarzać. Warto jednak powtórzyć raz jeszcze, że jest niezwykle zdrowa, do tego zasadotwórcza, co oznacza, że pomaga utrzymać równowagę w organizmie.

Dlatego połączenie kaszy jaglanej z chlebem na zakwasie żytnim uważam za znakomite rozwiązanie. Do tego wpływa ona korzystnie na konsystencję ciasta i strukturę upieczonego chleba.

Chleb żytni z kaszą jaglaną nie wychodzi tak kwaśny jak inne żytnie wypieki, a przy tym nadal ma swój charakterystyczny posmaczek.

Wiem, że wielu czytelników poszukuje przepisów na chleby w 100% żytnie. Dlatego chciałabym dziś wytłumaczyć, że mimo tego, że na blogu znajduje się kilka takich receptur, nie oznacza to, że wypieki te są często spotykane. W wielu piekarniach w chlebach żytnich zazwyczaj znajduje się też pszenna mąka. Podobnie wygląda sytuacja z przepisami, nawet w specjalistycznych książkach o wypieku chleba. Dzięki temu chleb żytni nie wychodzi "gniotowaty i zbity".

W poniższej recepturze również nie znajduje się jedynie mąka żytnia, ale także mąka pszenna lub wybrana bezglutenowa np. kukurydziana. Będzie ona stanowić tylko skromny dodatek, który jednak poprawi konsystencję ciasta.

Bardzo polecam przepis wszystkim miłośnikom zdrowych wypieków.

kasza

Chleb żytni z kaszą jaglaną na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 420 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 80 g mąki pszennej chlebowej lub mąki bezglutenowej np. kukurydzianej/gryczanej/ryżowej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy ugotowaną kaszę, oliwę, zakwas i sól. Stopniowo dodajemy letnią wodę i mieszamy składniki do ich połączenia. Ciasto mieszamy przez niecałą minutę.
  2. Formę keksówkę (10x22 cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
  3. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy najpierw w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen