Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, sól i czarnuszkę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 4-5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy np. otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min