Wiem, że wielu czytelników poszukuje przepisów na czysty chleb żytni z zawartością mąki żytniej 100% w cieście.

Kilka takich przepisów znajduje się już na blogu, muszę jednak przyznać, że lubię do ciasta dodać skromną ilość mąki pszennej. Na przykład  w poniższym przepisie ilość mąki żytniej stanowi ponad 70%, dlatego śmiało można go nazwać wypiekiem żytnim.

Jednak 150 g mąki pszennej sprawia, że wypiek staje się delikatniejszy i lżejszy. Dzięki temu też łatwiej formować ciasto, nawet w bułki, bo mąka pszenna sprawia, że w trakcie wyrabiania ciasta wytwarza się siatka glutenowa. Chleb taki jest też mniej kwaśny, co w moim odczuciu jest jego przewagą nad chlebami typowo żytnimi.

A dodatek czarnuszki nadaje mu niepowtarzalnego smaku.

chleb żytni z czarnuszką na zakwasie

chleb żytni z czarnuszką na zakwasie

Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 325 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g letniej wody
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, sól i czarnuszkę.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 4-5 minut.
  3. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy np. otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen