Tapioka to rodzaj produktu skrobiowego, który otrzymuje się z manioku. Jest popularna głównie w kuchniach azjatyckich, ale także w Ameryce południowej.
Oprócz tego ostatnio na topie są napoje herbaciane z dużymi kulkami tapioki, które wciąga się przez grubą słomkę. Najczęściej jednak używa się jej drobniejszej odmiany do zagęszczania sosów i puddingów owocowych.
Po sukcesie z chlebem ryżowym na bazie mąki pszennej, mąki ryżowej i dodatku ryżu, stwierdziłam, że czas na eksperyment z tapioką. W końcu może ona się trochę kojarzyć z ryżem.
Ponieważ tapiokę używam najczęściej do robienia puddingu to postanowiłam, że chlebek z tapioką będzie również na słodko. Tapioka bowiem, sama w sobie jest neutralna w smaku. Za to jej konsystencja jest niepowtarzalna, co potwierdziło moje przekonanie gdy spróbowałam tego chlebka.
Miąższ chleba nabrał ciekawej struktury, a perełki tapioki są wyczuwalne podczas gryzienia 🙂
Najbardziej chleb smakował mi lekko podpieczony w tosterze.