Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, ogórki, koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i stopniowo wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne i lekko lepiące ciasto przekładamy do formy keksówki (u mnie wyłożona pergaminem, wymiary 12x24 cm). Wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 4,5 h.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wstawiamy formę do piekarnika.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min