Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy aktywny zakwas, mak, miód i sól.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem i przekładamy do środka ciasto. Zwilżamy dłonie wodą, wierzch wyrównujemy i posypujemy dodatkowo makiem. Ciasto przykrywamy ściereczką na ok. 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy przez 40 minut. Upieczony wyciągamy z formy.
Smakowita
Chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min