Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy suszoną żurawinę, pokrojony na kawałki ser, sól oraz aktywny zakwas. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 6 minutach ciasto zostawiamy w misie.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy ją ściereczką/folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy bochenek w kształcie koszyka wiklinowego. Sam koszyk podsypujemy mąką lub wykładamy ściereczką. Przekładamy do niego ciasto, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta można dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką. Wkładamy chleb do piekarnika, podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i ustawiamy 200 stopni. Pieczemy chleb przez 30 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej