Pamiętacie przepis na chleb zmieniający życie? Czyli chleb bez grama mąki, beż drożdży i bez zakwasu? Tym razem postanowiłam przygotować wypiek na podobnej zasadzie, czyli wykorzystując do tego nasiona babki płesznik, zwanej również psyllium.

Jest to roślina znana z wysokiej zawartości błonnika i z tego, że pod wpływem wody wydziela dużo śluzu. To sprawia, że te drobne nasionka potrafią połączyć ze sobą składniki w całość i można upiec dzięki temu chleb.

Tym razem głównym bohaterem eksperymentalnego wypieku jest kasza, a właściwie jej 3 rodzaje. Do chlebka użyłam kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej oraz kaszy kuskus, ale trzymając się podanych proporcji kaszę jęczmienną i kuskus można zastąpić odpowiednią ilością np. kaszy jaglanej. Oczywiście w takim wypadku trzeba też pominąć otręby owsiane lub zastąpić je płatkami ryżowymi. Dzięki temu powstanie wypiek bezglutenowy.

Uprzedzam, że nic nie jest w stanie zastąpić smaku pszenengo, chrupiącego pieczywa, ale przepis ten jest ciekawą alternatywą dla klasycznego chleba. Do tego to niezwykle lekki i zdrowy wypiek :)

chleb z kaszy (bez mąki)

Pomysł na wypiek podpatrzyłam u Moniki.

Chleb z kaszy (bez mąki)
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150 g przygotowanej kaszy kus kus
  • 25 g otrębów owsianych (+ kilka łyżek wody)
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • 6 łyżeczek nasion babki płesznik (mogą być mielone nasiona)
  • 150-170 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
Instrukcja
  1. Otręby owsiane zalewamy kilkoma łyżami letniej wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
  2. Ugotowane i ostudzone kasze przekładamy do misy, dodajemy namoczone otręby, miód, sól i nasiona babki płesznik.
  3. Powoli dolewamy wody oraz oliwę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Kontrolujemy konsystencję ciasta, aby nie dodać za dużo wody. Masa powinna być lepka i zbita.
  4. Przekładamy ją do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej otrębami, wierzch ciasta wyrównujemy łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
  5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie odwracamy formę dnem do góry i wyrzucamy chleb na blachę (bez formy). dopiekamy go z drugiej strony jeszcze 20 minut.
  6. Upieczony chlebek przekładamy na drewnianą deskę i studzimy. Z krojeniem chleba czekamy przez minimum godzinę (ciepły będzie się kruszył).
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen