Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Przygotuj zaczyn. Pomieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw je na minimum 6 godzin (max 8) w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) przykrywając go materiałową szmatką.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj składniki przewidziane w 1 etapie. Zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
przygotowywanie nadzienia
przygotowywanie nadzienia
3. Poszatkuj nerkowce. Rozgrzej nerkowce na patelni, dodaj miód i 5 łyżek wody. Smaż na średnim ogniu aż woda wyschnie i zrobią się lepiące od powstałego karmelu.
formowanie
formowanie
4. Do ciasta dodaj składniki z II etapu (razem z wystudzonymi nerkowcami) i zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą, lekko klejącą konsystencję. Oprósz ciasto mąką, aby nie było klejące z zewnątrz i uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową szmatką.
wyrastanie
wyrastanie
5. Odstaw bochenek do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2-3 godziny.
pieczenie
pieczenie
6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść chleb w piekarniku i piecz ok. 35 minut aż zbrązowieje a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 35 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 35 min