Najnowsze przepisy na chleb

Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie

Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie

chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie

Lubię intrygujące w smaku chleby, takie o których się nie zapomina i chętnie do nich wraca. Wyjątkowym wypiekiem jest na pewno czekoladowy chleb na zakwasie, który robiłam już nie jeden raz dla kogoś w ramach prezentu. Do tej pory piekłam go na zakwasie pszennym, a i raz zaszalałam dodając jeszcze jagody.

Tym razem upiekłam chleb podobny, ale na zakwasie żytnim. Mogę go zaliczyć do jeszcze bardziej wyjątkowych, ponieważ piekłam go w znakomitym towarzystwie. Nie w jednej kuchni, ale w podobnym czasie, łącząc się z innymi blogerkami wirtualnie. Za zaproszenie dziękuję Amber, która razem z Beą postanowiły zorganizować „Lutową Piekarnię”.

Wbrew pozorom nie jest to słodki chleb, nie znajdziecie w nim cukru. Jest za to sporo ciemnego kakao, gorzkiej czekolady i słodkiej żurawiny (oryginalnie miały być rodzynki, ale za nimi nie przepadam).

Poniżej przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję chleba, a tutaj znajdziecie oryginalny przepis oraz wskazówki jak składać ręcznie ciasto, aby miąższ wyszedł cudownie jędrny.

Oto pełna lista blogerek, które piekły ze mną „wirtualnie” :)

Ania Bajkorada, Ania Nie tylko na słodko , Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród, Ania Pieczywo na zakwasie, ,Amber, Aga W sezonie, Alutka nie-ład mAlutki, Arnika Arnikowa kuchnia , Bea Bea w kuchni, Bożena Smakowe kubki, Bożena Moje domowe kucharzenie, Dorota Ugotujmy To.pl, Dorota Moje małe czarowanie, Gallica Anonimica Zakalce mojego życia, Gatita Kulinarne przygody Gatity, Gosia Co do jedzenia, Gucio Kuchnia Gucia, Jola Smak mojego domu, Kamila Ogrody Babilonu, Krecia By było przyjemniej, Magda Konwalie w kuchni, Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni, Margot Kuchnia Alicji, Marghe Po prostu Marghe, Mimbla Pierogi ruskie raz, Pychciasta ,Renata Forks’N’Canvas,Wiosenka Eksplozja smaku, Wisła Zapach chleba, Zufik Zufikowo, Żabka Healthy craving, Żaneta Poradniczanka.blogspot.com

chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasiechleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie

Przepis dołączam do Czekoladowego Tygodnia oraz do lutowej listy „Na zakwasie i na drożdżach” u Wisły:

baner_czeko_tydzien2na zakwasie

Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g letniej wody
  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g gorzkiego kakao
Przepis
  1. Kostki gorzkiej czekolady kroimy na cztery części, tworząc małe kosteczki. Mieszamy je z żurawiną.
  2. W drugiej misce mieszamy mąkę z kakao i solą.
  3. W trzeciej misce umieszczamy aktywny zakwas, dodajemy letnią wodę i mieszamy.
  4. Do zakwasu dodajemy mąkę z kakao oraz dodatki, czyli czekoladę i żurawinę. Ciasto wyrabiamy ręcznie (szczegóły w przepisie oryginalnym, podlinkowanym we wstępie) lub mikserem przez 3 minuty na I biegu, następnie 4 minuty na biegu II.
  5. Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  6. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy, uderzając je pięścią. Formujemy kulę i przekładamy ją do wiklinowego koszyka, podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką. Koszyk przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-5 godzin (czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia i siły zakwasu).
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, włączamy termoobieg i na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej wypełnioną wodą lub kostkami lodu.
  8. Na blachę przerzucamy chleb, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto nacinamy według fantazji i wkładamy do pieca.
  9. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 25-27 minut.
  10. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Polecane książki

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

24 Odpowiedzi na “Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie”

  1. Luty 15, 2014 godz. 21:25 #

    Cudny Ci wyszedł, ja zapomniałam swojego ciachnąć :)

  2. Luty 15, 2014 godz. 21:43 #

    Tosiu, cudny chlebek z boskimi nacieciami. Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)

  3. Luty 15, 2014 godz. 21:59 #

    Piękne zdjęcia , pięknego chleba
    Dziękuję za wspólny czas piekarniczy

  4. Luty 16, 2014 godz. 09:18 #

    Piekny bochenek! Ciesze sie, ze i Tobie ta raceptura przypadla do gustu :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wspolne pieczenie!

  5. Luty 16, 2014 godz. 16:40 #

    Tosiu jest przepiękny, miodzio, dziekuje że razem mogłam piec z Wami te cudne bochny :-)

  6. Luty 16, 2014 godz. 17:20 #

    Na sam koniec zostawiłam sobie Ciebie do skomentowania, bo wiedziałam ,że w Smakowitym Chlebie Twojego chrupiącego bloga, zobaczę rasowy chleb, doskonale wypieczony, ze zmianami w przepisie godnymi uwagi. Swietny pomysł z dodaniem połamanej czekolady, śmiało taki chleb może konkurować z najlepszym ciastem drożdżowym, chociaż jest na zakwasie.
    Ja również upiekłam na zakwasie z żurawiną, miałam różne pomysły z podmianą składników, ale bałam się ,że coś popsuję. Teraz widzę,że tego chleba nie da się zepsuć,bo przepis jest genialny.
    Dziękuję za wspólne pieczenie , a w Twoim piec towarzystwie , to dla mnie wyróżnienie.Pozdrawiam

  7. Luty 16, 2014 godz. 18:08 #

    Piękny chleb! Ja upiekłam na pszennym zakwasie. Pozdrawiam!

  8. Luty 16, 2014 godz. 21:45 #

    Ale idealny bochenek :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

  9. Luty 17, 2014 godz. 09:58 #

    Śliczny! Dziękuję za czekoladowe chwile spędzone razem!

  10. Luty 17, 2014 godz. 10:26 #

    PERFEKCYJNY! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!

  11. Luty 17, 2014 godz. 10:42 #

    Przepiękne te nacięcia !
    Dziękuję za wspólne chwile !
    Miło poznać.

  12. Luty 17, 2014 godz. 13:33 #

    Cudny chlebek;-) Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za serdeczne przyjęcie i do kolejnego pieczenia;-)

  13. Luty 18, 2014 godz. 09:40 #

    Cudowne nacięcia …. i piękny miękkisz …. ten chleb rozkochał w sobie i nas:). dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego:)

  14. Luty 18, 2014 godz. 13:33 #

    Śliczny bochen:)
    U mnie w rezultacie wyszło na słodko, ale też smakowicie;)
    Pozdrowienia!

  15. Luty 18, 2014 godz. 13:34 #

    Cudowny chlebek! Pięknie nacięty
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

  16. Luty 18, 2014 godz. 14:36 #

    Chlebek cudny i piękne nacięcie Tosiu. :)
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie! :)

  17. Luty 18, 2014 godz. 18:11 #

    Tosiu-piękny ten Twój chleb :) Jaki zgrabny i czekoladowy, mniam :) dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam

  18. Gallica Anonimica
    Luty 18, 2014 godz. 19:33 #

    Ten chleb jest wyjątkowo podatny na modyfikacje:P Muszę wypróbować Twój pomysł z dodaniem jagód. Piękne zdjęcie z tym krojonym chlebem, chyba niedługo będzie krążyło po Pintereście;).

  19. Luty 20, 2014 godz. 14:54 #

    Dziękuję serdecznie za miłe komentarze, aż chce się piec wspólnie dalej! :)

  20. Luty 21, 2014 godz. 13:26 #

    Cudny chlebek u Ciebie, miło było piec razem!

  21. Ela
    Kwiecień 14, 2014 godz. 10:26 #

    Jaki koszyk do wyrastania dobrać? Mama dwa 0,8kg i 1,2kg…..

    • Kwiecień 14, 2014 godz. 19:38 #

      Ja bym wybrała ten mniejszy, dzięki temu wypiek będzie wyższy i pełniejszy :)

  22. Gosia
    Marzec 2, 2016 godz. 23:54 #

    Czy można użyć zamiast pszennej 650, pszenną pełnoziarnistą i dosłodzić miodem ? Pozdrawiam

    • Marzec 3, 2016 godz. 15:19 #

      Dosłodzić miodem tak, a co do mąki, z samej pełnoziarnistej trudno uformować, potrzeba też więcej wody. A może pół na pół z jasną? Lub z orkiszowej jasnej? Wtedy proporcje bez zmian :)

Zostaw komentarz

Ocena: