Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, zakwas, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. 2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Umieszczamy go w wiklinowym koszyku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Ciasto umieszczamy złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Nacinamy z wierzchu według fantazji i wstawiamy do pieca. Pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy 200 stopni i dopiekamy jeszcze 26 minut.
Smakowita
Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 4 godz 36 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 36 min