Chleb wiejski na zakwasie
Okrągłe i chrupiące bochenki na zakwasie to Wasze ulubione wypieki? Poznajcie pyszny chleb wiejski na zakwasie z dodatkiem ziemniaków – jest wspaniale wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz!
Ten chleb można upiec w żaroodpornym naczyniu, o ile może być używane w 250 stopniach C. Jeśli tak, to rozgrzewamy naczynie razem z piekarnikiem, a mniej więcej w połowie czasu pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by dopiec skórkę na chlebie. Dzięki pieczeniu w garnku możemy uzyskać w naszych domowych piekarnikach zaskakująco świetne efekty! Polecam tę metodę.
Więcej przepisów na chleby
Jeśli lubicie pieczywo żytnie, to upieczcie jeszcze żytni chleb drożdżowy. A może skusicie się na wypiek z mąką orkiszową? Polecam ten chleb orkiszowy z ziołami. A jeśli szukacie czegoś prostszego, to pomidorowy podpłomyk pieczony na patelni nie wymaga wielu zabiegów. W pół godziny można cieszyć się smakiem własnego chleba.
Pytania
Jeśli macie pytania o domowy wypiek chleba, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂